Slideshow image
Previous Next
Εντομοκτονία - Απεντόμωση

Η παρουσία  αρθροπόδων υγειονομικής σημασίας στους χώρους διαμονής  δημιουργεί προβλήματα στην διαβίωση των ανθρώπων, έντονη όχληση, αύξηση του κινδύνου  εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων (ανάλογα με το είδος του αρθροπόδου) καθώς   και υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Μερικά από τα πιο  σημαντικά αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας  θεωρούνται οι κατσαρίδες,  οι κοριοί,  οι ψύλλοι καθώς και τα ιπτάμενα έντομα (μύγες, κουνούπια) . Για την αποτελεσματικότερη πρόληψη, τον έλεγχο και την καταπολέμηση των αρθροπόδων υγειονομικής σημασίας  θα  πρέπει να ακολουθείται μια σειρά από ενέργειες, όπως, αυστηρή τήρηση των συνθηκών υγιεινής. 


Οι μέθοδοι καταπολέμησης των εντόμων -  αρθροπόδων υγειονομικής σημασίας  είναι: 

Α) Συστηματικός έλεγχος και καταγραφή: έλεγχος χώρων, έλεγχος ύπαρξης  περιττωμάτων, έλεγχος διαδρομών, ιχνών διέλευσης, οσμών και καταγραφή αυτών.
Β) Καθαρισμός και τακτοποίηση: καλός καθαρισμός των χώρων, αποφυγή  έκθεσης υπολειμμάτων τροφών, χρήση καθαρών και  κλειστών δοχείων απορριμμάτων, εξωτερικός καθαρισμός (κούρεμα  γκαζόν), τακτοποίηση αποθηκών κλπ
Γ) Προστασία των χώρων:  Μηχανική απομόνωση των κτιρίων όπως κλείσιμο ανοιγμάτων,   χρήση μεταλλικών πλεγμάτων Νο 16 στα παράθυρα κλπ
Δ) Εφαρμογή μεθόδων μείωσης – καταπολέμησης  του πληθυσμού: Χρησιμοποιώντας παγίδες κόλλας, ηλεκτρικές παγίδες) και εκτελώντας εργασίες εντομοκτονίας - απεντόμωσης   από εξειδικευμένες  εταιρίες εφοδιασμένες με τις ανάλογες άδειες από δημόσιους φορείς.


Η ΥΓΕΙΟΤΕΧΝΙΚΗ  με γνώμονα τον άνθρωπο αλλά και την οριστική καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων - αρθροπόδων που τυχόν σας απασχολεί, εκτελεί εργασίες απεντόμωσης με εξειδικευμένο προσωπικό με έναν από τους παρακάτω τρόπους ή σε συνδυασμό κάποιων   από αυτούς. 
 
  • Χρήση gel 

 Πρόκειται για ένα άοσμο σκεύασμα,  το οποίο τοποθετείτε στις φωλιές ή σε σημεία που συχνάζουν τα έντομα Καταπολεμά κυρίως κατσαρίδας και μυρμηγκιού. Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία του χώρου.

  • Ψεκασμός με ψεκαστήρες χαμηλής και υψηλής πίεσης

Με την μέθοδο του ψεκασμού  εστιάζουμε τις εργασίες καταπολέμησης με χρήση εγκεκριμένων από το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, εντομοκτόνων υγειονομικής σημασίας, σε όλα τα σημεία και τις επιφάνειες που κινούνται και φωλιάζουν (σιφώνια, γωνίες, σχισμές τοίχων και δαπέδων, υγρά και θερμά σημεία, υπόγεια, κουζίνες κλπ) τα επιβλαβή έντομα – αρθρόποδα.
Η μέθοδος καταπολέμησης με ψεκασμό υψηλής πίεσης αφορά καταπολέμηση εντόμων – αρθροπόδων σε μεγάλους επαγγελματικούς ή και υπαίθριους χώρους.

  • Fumigation –Υποκαπνισμός

Με την μέθοδο του υποκαπνισμού γεμίζεται πλήρως ένας χώρος - κτίριο με αέρια παρασιτοκτόνα – εντομοκτόνα για να πνιγούν  ή να δηλητηριαστούν  οι επιβλαβείς οργανισμοί που βρίσκονται μέσα. Χρησιμοποιείται για να ελέγξει τους επιβλαβείς οργανισμούς σε κτίρια, έδαφος, σπόρους και αγροτικά προϊόντα.
 Ο υποκαπνισμός είναι μια επικίνδυνη εργασία. Είναι απαραίτητο ο εκτελών την εργασία του υποκαπνισμού να έχει όλες τις απαραίτητες άδειες, την επιστημονική κατάρτιση και την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου και της σχετικής νομοθεσίας διότι  τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα  είναι τοξικά στις περισσότερες μορφές ζωής, ακόμα και στον άνθρωπο..
Προσοχή . Πριν την εκτέλεση εργασιών υποκαπνισμού απαιτείται να εκτελεστεί με επιμέλεια ο  αεροστεγής αποκλεισμός  του χώρου, ενώ με το τέλος των εργασιών απαιτείται ο αερισμός αυτού.

  • Νεφελοψεκαμός

Η μέθοδος αυτή εκτελείται κυρίως σε μεγάλους βιομηχανικούς & αποθηκευτικούς χώρους με χρήση ηλεκτρικού εκνεφωτή – fogger. Αυτό διασπά το εντομοκτόνο σκεύασμα  σε μικρά σταγονίδια δημιουργώντας  νέφος σε μορφή καπνού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε κάλυψη όλων των επιφανειών αφού το εντομοκτόνο σκεύασμα εισχωρεί και στα πιο απόκρυφα σημεία με άμεσα και εμφανή αποτελέσματα.


Η ΥΓΕΙΟΤΕΧΝΙΚΗ πραγματοποιεί όλες τις εφαρμογές απεντόμωσης  με  εξειδικευμένο προσωπικό αποτελούμενο από Γεωπόνους, Επόπτες Δημοσίας Υγείας & Μηχανικούς, που η εμπειρία  και η γνώσης τους σε θέματα καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών αλλά και σε θέματα υγιεινής κλειστών πληθυσμών αποτελούν εγγύηση για το αποτέλεσμα των εργασιών. 
 


ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ – ΕΝΤΟΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ 

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ  (Βλαττοειδή - Blattodea, Blattaria)


Από τα περίπου 3.500 είδη, στη χώρα μας συναντάμε τα 20.  Το χρώμα ποικίλλει από ωχρό καστανό μέχρι μαύρο, με ή χωρίς στίγματα  Το μήκος τους αναλόγως του είδους κυμαίνεται από 2cm – 8 cm. Είναι φορείς σημαντικών ασθενειών όπως δυσεντερία, σιγκέλλωση, γαστρεντερίτιδα, πολιομυελίτιδα, δερματικές μολύνσεις κλπ. 

Τα είδη που μας απασχολούν περισσότερο, λόγου των ενοχλήσεων αλλά και λόγου μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο,   τα συναντούμε τόσο  στα σπίτια μας όσο  και στους επαγγελματικούς μας χώρους.
 Ζουν ομαδικά κυρίως σε υγρό και σκοτεινό περιβάλλον κοντά σε οργανικές ουσίες (βόθρους, συστήματα αποχετεύσεων, σιφώνια κλπ). Εύκολα  τις συναντάμε εντός της οικίας μας (ντουλάπια κουζινών, πίσω από ψυγεία,  πίσω από  έπιπλα, σε ρωγμές δαπέδων και τοίχων υπόγεια κλπ),  αλλά και  σε επαγγελματικούς χώρους ( καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μαζικής εστίασης, αναψυχής, βιομηχανικούς χώρους  κλπ). Είναι  αρθρόποδα  παμφάγα και στην  κοινότητας τους επικρατεί  ο κανιβαλισμός. 
Οι εργασίες καταπολέμησης  εκτελούνται  κατασταλτικά μετά από ενεργεί προσβολή του χώρου μας. Θα πρέπει όμως  να εφαρμόζονται και προληπτικές  εργασίες αντιμετώπισης για την μη επανεμφανίσεις του προβλήματος.   

ΨΥΛΛΟΙ

ΨΥΛΛΟΙ


Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα πολλών ζώων με προτίμηση τα τρωκτικά ,τις νυχτερίδες , τους κονίκλους, τις γάτες, τα  σκυλιά και τα πτηνά. Είναι περίπου 2000 είδη και έχουν τρείς μορφές παρασιτισμού α) περιοδικό (ίδιο ή διαφορετικό ξενιστή, β) συνεχής γ) ενδοπαρασιτικός (κάτω από επιδερμίδα. Επειδή μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες (πανώλη, ενδημικός τύφος, δερματικές παθήσεις κλπ),ι η εμφάνιση τους στον χώρο μας τα καθιστά πολύ επικίνδυνα. 
Το μήκος των εντόμων κυμαίνεται από 1,5 ως 3,3 χιλιοστά. Συνήθως έχουν χρώμα καφέ. Στο κεφάλι φέρουν κοντές κεραίες και στο στόμα έχουν μυζητικά όργανα, με τα οποία απομυζούν το αίμα. Τα πόδια τους είναι μακριά , επιτρέποντας τα  να εκτελούν μεγάλα άλματα περίπου 200 φορές μεγαλύτερα από το μήκος του σώματός τους
Πολλαπλασιάζονται ραγδαία και με την επιθετικότητά τους μπορούν να κάνουν απρόσιτα τα σημεία όπου έχουν φωλιάσει
Ο θηλυκός ψύλλος γεννά πολύ μικρά, λευκά αυγά, σε μέρη που δεν έχει φως.. Η εκκόλαψη των αυγών γίνεται εκεί και αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες μοιάζουν με σκουλήκια. Ενώ το τέλειο έντομο ( ενήλικοι ψύλλοι) τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, οι προνύμφες τρέφονται και με οργανικές ύλες, μεταξύ αυτών και τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων.

Παρασιτούν και απομυζούν αίμα  από:  τα κατοικίδια μας  (ειδικά μετά από γέννα γάτας)  τα οικόσιτα μας,  τα τρωκτικά και τον άνθρωπο. 
Κατά  τον μεσαίωνα  στην Ευρώπη  η πανδημία  πανούκλας αποτέλεσε την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και προκάλεσε τον θάνατο του 1/3 του πληθυσμού. Γίνεται αναφορά για περιοχές (λιμάνια Ιταλίας κ.α.) όπου η επιζώντες δεν ήταν αρκετοί για να θάψουν τους νεκρούς. Μεταδόθηκε στον άνθρωπο από το τσίμπημα των ψύλλων που παρασιτούσαν στους αρουραίους.  
Στον χώρο μας μεταφέρονται  με  τα κατοικίδιά μας, τα τρωκτικά, από μεταφορά προσβεβλημένου ρυπαρού ιματισμού.  
 Είναι ιδιαίτερα επιθετικά παράσιτα καθώς όταν αντιληφθούν θερμόαιμο κοντά τους ορμούν και τσιμπάνε για να τραφούν με αίμα. 
Η έξοδος των ενήλικων ψύλλων από τη νύμφη απαιτεί κραδασμό ή δόνηση ως ερέθισμα, γεγονός που εξηγεί γιατί ο άνθρωπος ή το ζώο όταν εισέρχεται σε σπίτι/φωλιά που  έμεινε ακατοίκητο ακόμη και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και μηνών), δέχεται επίθεση από πολλούς ψύλλους. Οι ενήλικοι ψύλλοι έχουν προσδόκιμο ζωής έναν και πλέον χρόνο και ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή (αίμα) για αρκετούς μήνες. 

ΚΟΡΙΟΙ

ΚΟΡΙΟΙ


Έντομα νυκτόβια,παρασιτικά, αιμομυζητικά, άπτερα με ατελή βιολογικό κύκλο. Το χρώμα του ενήλικου κοριού είναι ανοικτό καφέ έως κοκκινωπό και το μήκος του κυμαίνεται από 4 ως 5 χιλιοστά, με σχήμα οβάλ (μοιάζουν με κινούμενο κόκκο φακής) τσιμπάνε, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ταξιδεύουν πολύ εύκολα. Οι κοριοί τσιμπάνε συνήθως τη  νύχτα σε όλα τα μέρη του  σώματος, ειδικά όμως γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό, το θώρακα τους βραχίονες και τα χέρια. Μια ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στο χώρο είναι τα πολλά μικρά τσιμπήματα που αφήνουν στην σειρά πάνω στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργώντας μια γραμμή αλλά και οι μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια. Επιπλέον η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή που διαχέεται στο περιβάλλον και γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.  
Οι κοριοί έρχονται στο χώρο μας μέσω ταξιδιωτών καθώς μεταφέρονται κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα υφάσματα. Τρόπος εξάπλωσης είναι και τα μεταχειρισμένα έπιπλα.  Κατά την διάρκεια της ημέρας κρύβονται πίσω από κάδρα , σχισμές τοίχων, επίπλων κ.α. . Οταν νιώσουν κίνδυνο παριστάνουν ότι είναι νεκροί, από όπου βγήκα  η έκφραση ‘’παριστάνει τον ψόφιο κοριό ’’

ΜΥΓΕΣ

ΜΥΓΕΣ


Μπορεί να αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία τόσο εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει αυγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε υλικού βιολογικής φύσης το οποίο αποσυντίθεται, τόσο όσο και χάρη στην ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι προ νύμφες και γίνονται ενήλικες,(4 στάδια  ανάπτυξης: αυγού – προνύμφης – νύμφης – τέλειο έντομο)  με τη σειρά τους ικανές να αναπαραχθούν: περίπου 10 μέρες. Η διάρκεια ζωής της υπό άριστες διατροφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες είναι 8-10 μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εναποθέσει έως και 1000 αυγά (150-200 τη φορά κάθε 3-4 μέρες). Είναι μεταφορείς ρυπαρών υλικών με πολλά παθογόνα μικρόβια (1,5 εκατομμύρια μικροοργανισμοί σε κάθε έντομο) Οι κυριότερες μεταδιδόμενες  ασθένειες από τις μύγες είναι η γαστρεντερίτιδα, χολέρα, δυσεντερία, πολιομυελίτιδα, σαλμονέλωση κλπ 
Το ενήλικο έντομο χρησιμοποιεί για να τραφεί την προβοσκίδα. Οι στερεές τροφές ραντίζονται με σάλιο για να διαλυθούν και κατόπιν ρουφιούνται από την προβοσκίδα. Οι οικιακές μύγες, συνήθως περιορισμένες σε κατοικημένο από ανθρώπους περιβάλλον και μπορούν να πετάξουν μερικά χιλιόμετρα από τον τόπο που γεννήθηκαν. Δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ αναπαύονται στις γωνίες των δωματίων ή "κολλημένες" στις οροφές.

Η οικιακή μύγα τρέφεται με υγρά ή ημι-υγρά πέρα από τα στερεά οργανικά υλικά που προεπεξεργάζεται με το σάλιο ή τον εμετό της. Λόγω της μεγάλης ποσότητας τροφής την οποία προσλαμβάνει ημερησίως, αφήνει περιττώματα σχεδόν συνεχόμενα και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστά αυτό το έντομο φορέα επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών και πολύ επικίνδυνο.
Το σημαντικότερο μέτρο που κρατά τις μύγες μακριά είναι η απομάκρυνση και καταστροφή των απορριμμάτων και γενικότερα η σχολαστική καθαριότητα. Στους εσωτερικούς χώρους και μέχρι να απομακρυνθούν τα απορρίμματα θα πρέπει να βρίσκονται σε καλά κλεισμένους κάδους ούτως ώστε να εμποδίζονται οι ενήλικες μύγες να γεννούν τα αυγά τους πάνω σε αυτά.